Színes Kéthetes tévéműsor
2005. január 24. - február 6.

Nappal rendel, este játszik

Nem remeg a tű Létay Dóra kezében vérvétel közben, és jól bánik a sztetoszkóppal is. Ő a tv2 Jóban Rosszban című új kórházsorozatának belgyógyász főorvosa: Pongrácz Réka

Honnan ez a szakszerű orvosi bánásmód?

Orvos szakértők segítik a színészek munkáját a Jóban Rosszban tévésorozatban. Egyébként sem áll távol tőlem az orvosok világa. A nagybátyám fogorvos, így nem leszek rosszul a fehér köpeny láttán. Gyógytornász édesanyámat gyermekkoromban sokszor elkísértem a munkahelyére. Számomra teljesen természetes a fogyatékkal élők közelsége.

Érzett valaha elhivatottságot a gyógyításra?

Ezt nem mondanám. Már négyéves koromban színésznő akartam lenni. Folyamatosan szerepeltem, az óvodában énekeltem, verset mondtam, otthon a tükör előtt anyukám hálóingében mórikáltam magamat, később meséket dramatizáltam. Elemi erővel tört ki belőlem a színészkedés. A szüleim nem gátoltak, elvittek a Magyar Rádió gyermekstúdiójába. Felejthetetlen emlékeket őrzök ebből a korból, Tomanek Nándor mellett csipogtam mint kis veréb a Fekete István Kele című regényéből készült hangjátékban.

Innen még távolinak tűnnek a világot jelentő deszkák.

Már-már giccses, hogy milyen simán ment minden. A Toldy-gimnáziumba jártam, ott működött a Toldy Teátrum, ahol sokat szerepeltem. Tizennégy évesen tagja lettem a Pinceszínháznak is. Első nekifutásra felvettek a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A Budapesti Kamaraszínházhoz kerültem gyakorlatra, majd egy évre leszerződtem. Ekkor azonban megtorpantam, elveszett a lendületem, már nem voltam annyira magabiztos. Úgy éreztem, hogy hiába a diploma, nem vagyok még készen.

Régen kötelező volt a főiskola után vidékre szerződni.

Miskolc, Szeged, Zalaegerszeg - ezek voltak az én vidéki állomásaim. Eljátszhattam Júliát, Margaritát, Elizát, Lulut, Salomét. Aztán hazajöttem, elvégre budapesti lány vagyok. Ötödik éve a szabadúszó színészek életét élem. A pályám első tíz évében önmagamat építettem, és nem a karrieremet.

Szinkronizál is, a Szex és New York Samanthájának kölcsönzi a hangját. Hogyan tudja egyeztetni a napi sorozatot egyéb munkáival?

Havonta tizenkét este színpadon játszom, de most teljes erővel a Jóban Rosszban magánklinikáján "rendelek". Egészen más műfaj, mint amit eddig megszoktam, de szerintem a tévés sorozatot is csak magas színvonalon, profi módon szabad csinálni. A stáb, a kollégák mind-mind kiváló szakemberek. Bízom a sikerében.

 

                                                                                                     B. Tóth Ágnes