Színes RTV
2006. január


"A színész olyan, mint egy gyerek"

Van-e olyasmi, amiért különösen örül annak, hogy a Jóban Rosszban szereplője?

Nagy öröm, hogy sok olyan kollégával játszhatok együtt, akiket korábban alig ismertem. Gazdag Tibor például ilyen: vele színészként és emberként egyaránt teljes az összhang. Takács Katinak is nagyon megörültem, vele ugyanis tíz éve, Miskolcon már dolgoztunk együtt: Lady Milfordot, én Lujzát játszottam Schiller Ármány és szerelmében. Szinte gyerek voltam még, akkor kezdtem a pályát és csodáltam őt. Mindkettőnkkel annyi minden történt azóta! Érdekes: én korábban a nálam idősebb kolléganőkkel találtam meg legkönnyebben a közös hangot, újabban viszont a tíz-tizenkét évvel fiatalabb pályatársakkal is. Egy színésznő számára rendkívül hálásak a harmincas évek, a "már és még" időszaka, mert ilyenkor széles választéka kínálkozik a szerepeknek.

Mit becsül, kedvel egy másik színészben leginkább?

Más kérdés, az, hogy valakit tisztelek, és az, hogy jól együtt tudok-e vele dolgozni. A közös munka során a nyitottságot, a bizalmat értékelem leginkább. Fontos számomra, hogy ne kelljen udvariassági köröket futnom egy kollégával, hogy bátran kipróbáljunk akár szélsőségesnek tűnő ötleteket is, hogy legyen humora és hogy vevő legyen az enyémre.

Mi az, amire a sorozat révén jött rá önmagával kapcsolatban - akár színészként, akár emberként?

Arra, hogy sokat bírok. Fizikailag, lelkileg egyaránt. A színész olyan, mint egy gyerek: törődést, odafigyelést igényel, és ha nem kap belőle eleget, ha úgy érzi, nem ismerik el eléggé, nagyon el tud keseredni. Ha viszont emberileg rendben van, ha a kollégákkal, a rendezővel teljes az összhang, akkor szárnyakat kap. Egy sorozat forgatása komolyan megterhelő fizikailag is, jó állóképesség kell hozzá. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy nekem nagyobb van, mint hittem.

Van-e a sorozattal kapcsolatban valami maradandó emléke?

Amikor az utcán felismernek, megszólítanak, legtöbbször a Lukács Sándor által játszott Mihályhoz fűződő szerelmemet emlegetik. Nem is csoda: jól megírt jelenetek sorát játszottuk el együtt, Sándor remek színész, és én a közös történetünkben többet adhattam a nőiességemből, mint azóta bármikor a sorozatban. Azt az időszakot azért is szerettem, mert akkor a stúdióban még nem készült el a Réka-lakás, ezért a Sándorral közös jeleneteinket egy valódi, hangulatos művészlakásban forgattuk, amely tele volt különleges festményekkel. Úgy éreztem, mintha mozifilmet forgatnánk.Létay Dóra tévézik

Kepes András műsorait gyerekkorom óta, még a Stúdió 80 idejéből kedvelem. Zseniális riporter! A Desszertet is profin irányította: mindig igazi beszélgetéseket láttunk. Kár, hogy már nem csinálja. Jakupcsek Gabriella Kepeshez hasonló kaliber nőben. Egyszer meghívott egy kávéházi beszélgetésre, és mindenben igazolta, amit a tévés szereplései alapján gondoltam róla. Rendszeres nézője vagyok a Vészhelyzetnek, a Szex és New Yorknak, és kedveltem a Mocsok macsók meséit is. Gyakran nézem a Mezzo Tv-t, mert kortárs táncot és modern operaelőadásokat csak ott láthatok rendszeresen.